Najrozumnejšie riešenie stabilnej vlády pre Slovensko

17. marca 2016, simonamitterova, Nezaradené

Názory na konečnú podobu novej vlády boli rôzne. Z „patového“ povolebného rozloženia politických strán sa víťaznej strane Smer –SD podarilo dospieť k možnému riešeniu zostavenia vlády. Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd #Sieť sa už dohodli na programových prioritách novej vlády, postoch na ministerstvách a krížovej kontrole obsadených postov. Na viacerých fórach čítam názory ako strany SNS, Most, či Sieť idú do vlády preto, aby pokračovali v politike Smeru. Ja si myslím presný opak. Do vlády s Ficom idú preto, aby dosiahli prienik v programoch a prioritách a mali tak   väčšiu  možnosť aj niečo presanova vladadiť. Takže vyjadrenia, že idú s Ficom sú podľa mňa scestné a toto je dôvod, prečo nevidím na vstupe do vlády zo strany Mostu, či Siete žiadnu zradu na  voličoch. Práve naopak, koalícia, kde si budú môcť tieto strany „pozerať na prsty“ už z pudu sebazáchovy je určite lepšie riešenie ako rôznorodá pravica, ktorá na seba útočila  pred voľbami a tak isto aj po voľbách.

A hlavne so Smerom majú istú stabilitu vlády bez bláznov a šaškov, ktorí zbierajú voličské hlasy tým, že ničia svojich politických partnerov.

Treba uznať, že pravicovú vládu si zamietli pod koberec samotní pravičiari. Matovič bol k tomu významná pomôcka, ktorá rozbije všetko, čo mu príde pod ruku. Veď ako

môže verejne napádať a dehonestovať tých, s ktorými usiluje o spojenectvo a chce zostaviť vládu?

Normálny človek by to neurobil. Ale my sme si už zvykli, že on normálny nie je, on berie politiku iba ako zábavu a veľmi výhodný biznis. Človek nikdy nevie koho najbližšie nahrá  na diktafón a kedy vytiahne nejaký podraz na koaličného partnera. Jediné čím by mohla táto osoba prispieť do spoločného vládnutia je chaos a deštrukcia štátu. Jednoznačne je lepšia alternatíva zostavenia vlády pod vedením Smeru s vysokým  stupňom kontinuity a stability ako vrhnúť sa do priepasti na čele s Matovičom.

Ak teda uvažujeme triezvo, musí nám byť zrejmé, že koalícia týchto rôznorodých strán, kde platí „ každý pes iná ves “ nie je možná. Ísť s ním do koalície by bola istota predčasných volieb. Je jasné, že Danko, Bugár aj Procházka  definitívne  pochopili, že tadiaľto cesta nevedie.

Pre Slovensko je táto koalícia za daných okolností a z hľadiska politiky jediné rozumné riešenie. Môže sa to niektorým nepáčiť, môžu šomrať, ale myslíme na to, že v takej situácií akej sa nachádzame je ponúkané riešenie jedno z najúčinnejších z možných. Ak vznikne takáto vláda a vydrží celé štyri roky, dokáže, že sa to dá aj navzdory viacnázorovému spektru.

Žijeme v dobe, keď nevieme s istotou povedať, čo bude zajtra a preto si nemôžeme dovoliť predčasné voľby. Treba zostaviť silnú a stabilnú vládu. A verme tomu, že nám tu stabilitu táto nová vláda prinesie.