Nepríjemné precitnutie zneužitých zdravotných sestier

16. februára 2016, simonamitterova, Nezaradené

Nový rok 2016 začal naozaj búrlivo, ktovie prečo. Najpravdepodobnejšie ale za to môžu parlamentné voľby, ktoré sa neúprosne blížia a s tým je spojený obrovský predvolebný tlak na nás občanov – voličov a snaha vyvolať pocit, že sa všetko rúca a všetci sú nespokojní. Do ulíc vyšli učitelia a sestričky štrajkovať, lebo sa im nepáčil plat alebo skôr z toho dôvodu, že vládne Fico? Prišlo mi to tak, že sestričky majú príkaz klásť nesplniteľné nezákonné požiadavky  až do volieb, aby tak prispeli  k zníženiu preferencií vládnej strany SMER- SD.

Je pre mňa zarážajúce, že zdravotné sestry, ktoré sa pre odchod rozhodli v spolupráci s odbormi, museli podpísať tzv. dohodu o “solidarite“, kde sa zaviazali, že ak výpoveď stiahnu, zaplatia odborom 3 300 eur. Taká podmienka pôsobí nanajvýš dojmom, akoby odborárky – zdravotníčky vydierali a nekonali tak z vlastnej vôle a podľa svojho presvedčenia. Potom, čo mnohé z nich odišli, zdravotnú starostlivosť to našťastie neohrozilo. Požadovaný tlak na vládu, aby riešila ich požiadavky, tak nevytvorili. A celý protest sa minul účinkom. Niet pochýb, že ak organizátorky rátali s takouto formou protestu, mali s ním začať skôr, napr. keď sa uzatváral rozpočet na rok 2016. Vtedy ešte mali šancu si vybojovať lepšie platobné podmienky.  Veď keď chcem zvýšiť plat, tak sa neuspokojím s riešením na pár mesiacov.

Alebo naopak, pozdržať HO, až kým nenastúpi nová vláda. A preto mi z toho celého vychádza, že tu išlo zas len o PREDVOLEBNÚ HRU a snahu o rozvrat v štáte pred voľbami.

Len mi je ľúto tých, ktorí sa nechali do tohto celého vtiahnuť, zneužiť a skončili s prázdnymi rukami. Žiaľ takto to dopadne keď máte vedenie, ktorému v skutočnosti nejde o Vaše dobro, ale o svoje vlastné POLITICKÉ AMBÍCIE.
Najnovšie príde ďalší gól, keď ohrdnutá p. Kavecká ( zárobkovo činná osoba na všetky strany – samozrejme nezávidím, iba podotýkam) požaduje od vedenia nemocníc návrat všetkých sestier a to za JEJ navrhovaných podmienok…hm veľká odvaha alebo skôr drzosť? Súhlasím s vyjadrením Asociácie nemocníc Slovenska. Zdravotné sestry, ktoré dali výpoveď sú už mimo pracovného pomeru. Ak sa chcú opäť vrátiť do nemocníc, tak je normálne, že musia prísť na personálne oddelenie a požiadať o uzavretie nového pracovného pomeru. Ďalej nemocnica zváži, koľko sestier potrebuje, a na ktoré oddelenia. Je neprípustné, aby výpovede dostali nové sestry.

 A tak tým sestričkám, ktoré nemocnice späť nevezmú, pretože už prijali nové sestry, neostáva nič iné iba sa s “dôverou“ obrátiť na p. KAVECKÚ, aby im zabezpečila prácu alebo sa obrátiť na Úrad práce ako my ostatní, keď podáme vo svojom zamestnaní výpoveď. V žiadnom prípade nie som zaujatá voči zdravotným sestrám, vážim si ich robotu, aj keď ako väčšina z nás, nie vždy som mala pozitívne skúsenosti, áno chápem, že ich práca je miestami vyčerpávajúca  a hlavne práca s ľuďmi nie je vždy ako sa hovorí „med lízať“, ale to možno povedať o väčšine zamestnaní a pri výbere tohto zamestnania s tým museli počítať.

Oklamané zdravotné sestry prišli na to už neskoro o čo v tejto celej hre išlo a prišli na to, že boli len zneužité v predvolebnom boji v prospech opozície!!!

Ako som sa už vyjadrila, je mi ľúto sestier, zaslúžia si vyšší plat, ale rovnako si ho zaslúži každý jeden z nás, ktorý poctivo vykonávame svoju prácu. Problémy v zdravotníctve sú, to nikto nespochybňuje, ale nemyslím si, že sa to zdvihnutím platov sestričiek vyrieši.

Takýto štrajk, ktorý je politicky motivovaný k ničomu nevedie a nič sa  ním nevyrieši. Naopak treba nájsť komplexné riešenie na zmenu v zdravotníctve, aby sme to pocítili MY všetci.